Text size A - A+

Privacy Policy

Privacy Policy

Polisi Privasi

Bausch & Lomb (Malaysia) Sdn. Bhd. (the “Company” or “We”) realises the importance of privacy and will handle your personal information (which includes the Personal Data as defined below) in accordance with the terms of this Privacy Policy. Please read this Privacy Policy and understand the ways in which your personal information is collected, used and disclosed. The Company reserves the right to revise this Privacy Policy as it deems appropriate and the updated versions will be posted on the Company’s website.

Bausch & Lomb (Malaysia) Sdn. Bhd. (“Syarikat” atau “Kami”) menyedari kepentingan privasi dan akan mengendalikan maklumat peribadi anda (yang termasuk Data Peribadi seperti yang ditakrifkan di bawah) mengikut terma Polisi Privasi ini. Sila baca Polisi Privasi ini dan fahami cara-cara di mana maklumat peribadi anda dikumpul, digunakan dan didedahkan. Syarikat mempunyai hak untuk menyemak semula Polisi Privasi ini seperti yang dianggapkan sesuai dan versi dikemaskini akan disiarkan di laman sesawang Syarikat.

General Information

 Maklumat Umum

We may collect your name, NRIC, address, e-mail address, birth date, gender, contact numbers, occupation, credit or debit card information, travel information and personal interests (“Personal Data”) to respond to your inquiries or your requests, and/or for market research concerning the Company’s products, business and preparation of statistics, and/or for marketing or research promotions.

Kami mungkin mengumpul nama, nombor kad pengenalan baru, alamat, alamat emel, tarikh lahir, jantina, nombor hubungan, pekerjaan, maklumat kad kredit atau debit, maklumat perjalanan dan minat peribadi anda (“Data Peribadi”) untuk menjawab kepada pertanyaan atau permintaan anda, dan/atau untuk penyelidikan pasaran mengenai produk, perniagaan Syarikat dan penyediaan statistik, dan/atau untuk pemasaran atau promosi penyelidikan.

If your Personal Data is stolen, hacked, lost or damaged due to accident or by any other means, without any fault or negligence on the part of the Company, the Company may not be responsible for any damages incurred to the extent permitted under Malaysian laws.

Jika Data Peribadi anda dicuri, digodam, hilang atau rosak akibat kemalangan atau dengan apa-apa cara lain, tanpa apa-apa kesalahan atau kecuaian pada pihak Syarikat, Syarikat mungkin tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kerugian yang berlaku setakat yang dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia

Cookies

 Kuki

Cookies are small data files that will be collected in your web browser in order to track visiting information. So when you visit our website in the future, the server may immediately recognize that you had been to the website before. We use cookies to personalise your experience in using the website.

Kuki adalah fail data kecil yang akan dikumpulkan di penyemak imbas sesawang anda untuk mengesan maklumat lawatan. Oleh itu, apabila anda mengunjungi laman sesawang kami di masa depan, pelayan komputer mungkin secara segera mengenali bahawa anda pernah mengunjungi laman sesawang tersebut sebelum ini . Kami menggunakan kuki untuk memperibadikan pengalaman anda dalam menggunakan laman sesawang tersebut.

Cookies is not a program that will destroy any files in the computer, but it is only used to track visiting information such as which pages users visit, at which pages users usually start and stop, and how frequently users visit the website, etc. We do not use cookies to track the identity of the actual user, so that cookies will only tell if a certain computer has visited our website in the past.

Kuki bukanlah satu program yang akan memusnahkan apa-apa fail di dalam komputer, tetapi ia hanya digunakan untuk mengesan maklumat lawatan seperti laman yang sering dikunjungi oleh pengguna, laman yang pengguna biasanya bermula dan berhenti, dan berapa kerap pengguna mengunjungi laman sesawangdan sebagainya. Kami tidak menggunakan kuki untuk mengesan identiti sebenar pengguna, kuki tersebut hanya akan memberitahu jika komputer tertentu telah mengunjungi laman sesawang kami pada masa lalu.

Cookies will not collect personal information such as names or e-mail addresses. Nevertheless, if you do not wish to have cookies in your computer, you may configure your web browser to disable cookies.

Kuki tidak akan mengumpul maklumat peribadi seperti nama atau alamat emel. Namun demikian, jika anda tidak ingin menyimpan kuki di komputer anda, anda boleh menetapkan pelayar sesawanganda untuk menyahdayakan kuki.

Users of our website can change their settings for the use of cookies by changing their browser preferences. Please note, however, if you disable all cookies, you may not be able to use certain services on the website.

Pengguna laman sesawang kami boleh menukar tetapan penggunaan kuki dengan menukar pelayar sesawang pilihan mereka. Sila ambil perhatian, walau bagaimanapun, jika anda mematikan semua kuki, anda mungkin tidak akan dapat menggunakan perkhidmatan tertentu di laman sesawang.

Web Beacons

 Isyarat Web

Certain pages on the Website contain "Web beacons" (also known as Internet tags, pixel tags and clear GIFs.).These Web beacons allow third parties to obtain information such as the IP address of the computer that downloaded the page on which the beacon appears, the URL of the page on which the beacon appears, the time the page containing the beacon was viewed, the type of browser used to view the page, and the information in cookies set by a third party.

Sesetengah laman di Laman Sesawang mengandungi “Isyarat Sesawang” (juga dikenali sebagai tag Internet, tag piksel dan GIF jelas). Isyarat-isyarat Sesawang ini membenarkan pihak ketiga untuk memperoleh maklumat seperti alamat IP komputer yang memuat turun laman di mana isyarat sesawang tersebut muncul, URL laman di mana isyarat sesawang tersebut muncul, masa laman yang mengandungi isyarat sesawang tersebut dilihat, jenis pelayar yang digunakan untuk melihat laman tersebut, dan maklumat dalam kuki yang ditetapkan oleh pihak ketiga.

Secure Sockets Layer ("SSL")

Lapisan Soket Selamat (“SSL”)

The Websites are adopting SSL encryption technology on the pages where personal data is input so that personal data input by customers is securely exchanged. SSL is a protocol for encrypting valuable information such as personal data which is exchanged on the Internet. SSL can protect against the intercepting and falsifying of data, and masquerading by third persons.

Laman-Laman Sesawang menggunakan teknologi penyulitan SSL pada laman di mana data peribadi dimasukkan supaya data peribadi yang dimasukkan oleh pelanggan adalah selamat semasa pemindahan. SSL adalah protokol untuk menyulitkan maklumat berharga seperti data peribadi yang ditukarkan di Internet. SSL boleh melindungi daripada pemintasan dan pemalsuan data, dan penyamaran oleh orang ketiga. 

Purpose Of Use Of Personal Data

 Tujuan Penggunaan Data Peribadi

 

All personal information collected may be used by the Company individually or collectively and may be combined with other information for the following purposes

• Marketing and communicating with you in relation to products and services offered by the Company;

• Contacting you for product or customer satisfaction surveys and market research;

• Responding to your job/application or your recruitment issues;

• Responding to business operation issues;

• Responding to your inquiries or your requests;

• To inform you of the results of any promotional activity you have agreed to participate in;

• For market research concerning our business and the preparation of statistics; and

• For marketing or research promotions

Semua maklumat peribadi yang dikumpulkan mungkin digunakan oleh Syarikat secara bersendirian atau secara kolektif dan mungkin digabungkan dengan maklumat lain untuk tujuan berikut:

Pemasaran dan komunikasi dengan anda mengenai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Syarikat;

• Menghubungi anda untuk kaji selidik kepuasan produk atau pelanggan dan penyelidikan pasaran;

• Menjawab kepada pekerjaan/permohonan atau isu pengambilan anda;

• Menjawab kepada isu operasi perniagaan;

• Mengjawab kepada pertanyaan atau permintaan anda;

• Untuk memaklumkan anda tenang keputusan apa-apa aktiviti promosi yang anda telah bersetuju untuk mengambil bahagian dalam;

• Untuk penyelidikan pasaran mengenai perniagaan kami dan penyediaan statistik; dan;

• Untuk pemasaran atau promosi penyelidikan

Keeping Personal Data

Penyimpanan Data Peribadi

The Company will only retain Personal Data for as long as necessary for the fulfilment of the purpose for which it was collected or to which you have given your consent, except where otherwise provided by law.

Syarikat hanya akan mengekalkan Data Peribadi untuk tempoh yang perlu bagi memenuhi tujuan yang mana ia dikumpulkan atau yang sebagaimana yang telah anda persetujui , kecuali jika diperuntukkan selainnya di bawah undang-undang.

Discloser And Transfer Of Personal Data

Pendedahan Dan Pemindahan Data Peribadi

Unless required or permitted under Malaysian law, we will not disclose your Personal Data to others and/or transfer your Personal Data outside of Malaysia without your consent.

Melainkan jika diperlukan atau dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia, kami tidak akan mendedahkan Data Peribadi anda dan/atau memindahkan Data Peribadi anda ke luar Malaysia tanpa persetujuan anda.

In case the Company requires additional personal information, the Company will ask for such additional data from you and ensure its confidentiality.

Jika Syarikat memerlukan maklumat peribadi tambahan, Syarikat akan meminta untuk data tambahan tersebut daripada anda dan memastikan kerahsiaannya.

In some cases when the Company needs to disclose your Personal Data and/or transfer your Personal Data outside of Malaysia to a third party, such as our headquarters, affiliates, subsidiaries, service providers, you may be deemed to have agreed to provide your Personal Data in order for the Company and the third party to further respond to your inquiries or your requests, and/or to provide necessary service to you.

Dalam sesetengah kes di mana Syarikat perlu mendedahkan Data Peribadi anda dan/atau memindahkan Data Peribadi anda ke luar Malaysia kepada pihak ketiga, seperti ibu pejabat, gabungan, anak-anak syarikat, para pembekal perkhidmatan kami, anda mungkin dianggap telah memberi Data Peribadi anda bagi membolehkan Syarikat atau pihak ketiga tersebut untuk menjawab selanjutnya kepada pertanyaan atau permintaan anda, dan/atau untuk membekalkan perkhidmatan yang perlu kepada anda.

You will always have the right to approve or disapprove of such disclosures and/or transfers, or even to refuse to receive those services at any time.

Anda akan sentiasa mempunyai hak untuk meluluskan atau tidak meluluskan pendedahan dan/atau pemindahan tersebut, ataupun menolak penerimaan perkhidmatan tersebut pada bila-bila masa.

We may disclose and/or transfer your Personal Data in, amongst others, under the following circumstances:

•In some promotional campaigns, the campaign sponsors may ask for additional information.

Kami mungkin mendedahkan dan/atau memindah Data Peribadi anda dalam, antara lain, keadaan berikut:

Dalam sesetengah kempen promosi, penaja kempen mungkin meminta maklumat tambahan.

In some cases, you may be offered information or special news from a third party. Once you agree to receive such information, your name and e-mail address will be disclosed to the third party and you will be deemed to have consented to such disclosure.

•In some cases, the Company may disclose information to inform a courier company or make travel arrangements.

Dalam sesetengah kes, anda mungkin ditawarkan maklumat atau berita khas daripada pihak ketiga. Sebaik sahaja anda bersetuju untuk menerima maklumat tersebut, nama dan alamat emel anda akan didedahkan kepada pihak ketiga tersebut dan anda akan dianggap telah bersetuju kepada pendedahan tersebut.

•Dalam sesetengah kes, Syarikat mungkin mendedah maklumat untuk memaklumkan syarikat kurier atau membuat aturan perjalanan.

The Company may also disclose or transfer information to a place outside Malaysia in the following special cases without your consent:

(a) if the disclosure is necessary for any prevention or detection of crime or for the purpose of investigation or proceedings; (b) if the disclosure is necessary for evaluative purposes

(c) if the disclosure is necessary for preparing statistics or carrying out research;

(d) if the disclosure is necessary for the Company to obtain legal services

(e) if the disclosure is necessary for the purpose of or in connection with any order or judgment of a court;

(f) if the disclosure is required or authorised by or under any law; or

(g) if any other exceptions / exemptions set out in the Personal Data Protection Act ("PDPA") applies.

Syarikat mungkin juga mendedahkan atau memindah maklumat ke suatu tempat di luar Malaysia dalam kes khas berikut tanpa persetujuan anda:

(a) jika pendedahan adalah perlu untuk apa-apa pencegahan atau pengesanan jenayah atau untuk tujuan penyiasatan atau prosiding;

(b) jika pendedahan adalah perlu untuk tujuan-tujuan pentaksiran;

(c) jika pendedahan adalah perlu untuk menyediakan statistik atau menjalankan penyelidikan;

(d) jika pendedahan adalah perlu bagi Syarikat untuk memperolehi perkhidmatan perundangan;

(e) jika pendedahan adalah perlu untuk tujuan atau dalam kaitan dengan apa-apa perintah atau penghakiman mahkamah;

(f) jika pendedahan adalah diperlukan atau dibenarkan oleh atau di bawah apa-apa undang-undang; atau

(g) jika mana-mana pengecualian yang dinyatakan di dalam Akta Perlindungan Data Peribadi (“PDPA”) dilaksanakan. 

Your Choices In Personal Data Collection, Usage And Disclosure

Pilihan Anda Dalam Pengumpulan, Penggunaan Dan Pendedahan Data Peribadi

If you consent to receiving information about the Company's products and services by mail, SMS, phone, e-mail and fax, we will contact you by any of those communication channels to inform you about our news, activities, goods and services.

Jika anda bersetuju untuk menerima maklumat mengenai produk dan perkhidmatan Syarikat melalui surat, SMS, telefon, emel dan faks, kami akan menghubungi anda melalui mana-mana saluran komunikasi tersebut bagi memaklumkan anda tentang berita, aktiviti, barangan dan perkhidmatan kami.

If you have any complaints, questions, issues or requests about the personal data you have with us, you can send an email: DPO_MY@bausch.com and our data protection officer will be pleased to help you.

Jika anda mempunyai apa-apa aduan, pertanyaan, isu atau permintaan mengenai data peribadi anda yang kami kumpulkan, anda boleh menghantar mel kepada email:  DPO_MY@bausch.com dan pegawai perlindungan data kami akan bersedia membantu anda.

If you do not consent to us collecting, using, or disclosing your personal data, which is reasonable for provision of certain goods or services, we may not be able to provide the said goods or services.

Jika anda tidak bersetuju untuk kami mengumpul, mengguna, atau mendedah data peribadi anda yang berkait dengan peruntukan sesuatu barangan atau perkhidmatan yang tertentu, kami mungkin tidak akan dapat membekalkan anda dengan barangan atau perkhidmatan tersebut.

The Company does not have a policy to sell or lease personal information to outsiders. However, as described under Clause 4 and 5, the Company may have to disclose your Personal Data and/or transfer your Personal Data outside of Malaysia to a third party. Your Personal Data will not be disclosed on and/or transferred to any further parties, unless we have obtained your consent or are legally required to do so.

  Syarikat tidak mempunyai dasar untuk menjual atau memajak maklumat peribadi kepada orang luar. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan di bawah Klausa 4 dan 5, Syarikat mungkin perlu mendedahkan Data Peribadi anda dan/atau memindahkan Data Peribadi anda ke luar Malaysia kepada pihak ketiga. Data Peribadi anda tidak akan didedahkan dan/atau dipindahkan ke mana-mana pihak yang lain, melainkan jika kami telah memperoleh persetujuan anda atau diperlukan di bawah undang-undang untuk berbuat demikian.

Withdrawal Consent, Access To, And Correction OF Personal Data Through Our Data Protection Officer

Penarikan Balik Keizinan, Akses, Dan Pembetulan Data Peribadi Melalui Pegawai Perilindungan Data Kami

If you would like to access and/or correct your personal data, and/or have any complaints, questions or inquiries concerning your personal data, or if you wish to withdraw or limit your consent for the collection, use or disclosure of your Personal Data, please contact our Data Protection Officer, by calling us at +60 3 76808828 or completing our personal data request form (form available here Personal Data Request Form(277.4 KB, PDF)”) and send a copy of the duly completed form to us via email:  DPO_MY@bausch.com

Jika anda ingin mengakses dan/atau membetulkan data peribadi anda, dan/atau mempunyai apa-apa aduan, soalan atau pertanyaan mengenai data peribadi anda, atau jika anda ingin menarik balik atau mengehadkan persetujuan anda untuk pengumpulan, penggunaan atau pendedahan Data Peribadi anda, sila hubungi Pegawai Perlindungan Data kami, di talian +60 3 76808828 atau melengkapkan borang permintaan data peribadi kami (borang sedia ada di sini Personal Data Request Form(277.4 KB, PDF)”) dan hantar sesalinan borang yang telah dilengkapkan dengan sewajarnya kepada kami melalui email:  DPO_MY@bausch.com 

Caution About Loss And Inappropriate Use Of Personal Data

Amaran Mengenai Kehilangan Dan Penggunaan Yang Tidak Wajar Data Peribadi

Please note that sending information over the internet is not 100% secured.

Sila ambil perhatian bahawa penghantaran maklumat melalui internet adalah tidak 100% selamat.

The Company will use reasonable endeavours to secure all information flow over the internet but cannot guarantee the security of any information transmitted over the internet in any case, whether on data inflow to the Company or outflow from the Company back to you.

Syarikat akan menggunakan ikhtiar yang munasabah untuk melindungi semua aliran maklumat melalui internet tetapi tidak boleh menjamin keselamatan apa-apa maklumat yang dihantar melalui internet dalam sebarang kes, sama ada pada aliran masuk kepada Syarikat atau aliran keluar daripada Syarikat kembali kepada anda.

Governing Law

Undang-Undang Yang Mentadbir

This Privacy Policy shall be governed and construed in accordance with the Laws of Malaysia. Any dispute in relation to this website, and all rights and obligations and all actions contemplated by this Privacy Policy shall be submitted to the exclusive jurisdiction of the courts of Malaysia.

Polisi Privasi ini adalah ditadbirkan dan ditafsirkan menurut Undang-Undang Malaysia. Apa-apa pertikaian berhubung dengan laman sesawang ini, dan semua hak dan tanggungjawab dan semua tindakan yang dimaksudkan oleh Polisi Privasi ini adalah diserahkan kepada bidang kuasa eksklusif mahkamah di Malaysia.